Förstärkare: En grundläggande guide

Det mest grundläggande en förstärkare gör är att förstärka elektriska signaler. Du använder förstärkare varje dag när du lyssnar på audio då de finns inbyggda till exempel i din dator och TV. De förstärkare som köps för stereoanläggningar har samma funktion som de du använder i vardagen. Det verkar vara lätt att bara köpa en förstärkare, koppla upp den till sitt system, och se fantastiska resultat. Dock kan det vara viktigt att veta hur denna tekniken fungerar, och att komma ihåg vad som är viktigt för dig när du lyssnar på musik innan du köper en i din anläggning. Detta kan bli en avgörande del i ditt stereosystem för att uppnå bästa möjliga prestanda.

Vad är en förstärkare?

Syftet med en förstärkare är att ta en svag (liten) elektrisk signal och göra den större eller starkare. För att kunna producera en signal stark nog för att driva en högtalare behöver signalen förstoras mycket. Även om detta kan verka som en komplicerad process så är detta inte fallet. Input signalen kommer från till exempel en mobil, mikrofon eller CD-spelare. Denna signal går in i förstärkaren som då producerar en förstorad kopia av den tidigare mindre signalen. Den energi som används för att göra detta kommer från batteriet. Därför har förstärkaren tre huvudsakliga delar: en input från ljudkällan, en energikälla och till sist en output till högtalare.

Hur fungerar en förstärkare?

Den elektriska signalen kommer in i förstärkaren och passera igenom energikällan, här konverteras signalen från växelström till likström. Likström är lik den effekt som finns i batterier där elektroner bara strömmar i en riktning. Från batteriet skickas signalen till transistorn. Transistorn fungerar som en ventil som öppnas och stängs för att kontrollera strömmen av signalen, ungefär som en vattenkran. Så ifall en signal på 100 Hz kommer in i transistorn så öppnas ”ventilen” 100 gånger i sekunden. Så transistorn kontrollerar nivån (eller amplituden) och frekvensen av den elektriska strömmen som skickas till högtalarna Det är här förstärkningen sker. Volymkontrollen är även här, detta styr direkt hur mycket ström som går till högtalaren och där med hur hög volymen blir.

Exempel på förstärkare

Cambridge Audio One är för den nya Hifi entusiasten med ett mycket rimligt pris. Med flera ingångar för digitala signaler kan du lyssna på musik eller audio via Bluetooth till exempel. Därför är det så att i fallet med Cambridge Audio One, behöver inte bekvämligheten offras för ljudkvaliteten eller vise versa.

Whaferdale CDP 4800 är en av de mest populära serier och modeller för musiker. De levererar ett extremt ljud som skakar marken under dina fötter. Med en tydlig och enkel frampanel är det lätt för alla att styra ljudet. Denna förstärkare är perfekt för de hifi-freaks som vill njuta av musik på högsta volym som fyller stora rum.

Cambridge Audio Azur 851A har utvecklats med otrolig finess för att uppnå överlägsen audio kvalitet. Med denna i ditt upplägg så kan du njuta av otrolig kraft med låg distorsion. Med fantastisks djup och klarhet kan musik avnjutas på låg som hög volym eller med eller utan subwoofer då volymkontrollen möjliggör helt särskild stereoseparation.