5 öl: Historia och matparningar

Öl är en av de absolut populäraste dryckerna i Sverige. Det kan vara så att du har druckit en massa öl under dina vuxna år. Men hur bra koll har du egentligen på öl? Vad är skillnaden mellan de olika sorterna? Vad skulle passa bra att äta med vilken öl? Alla dessa frågorna besvaras här under om fem av de mera populära ölen i världen.

Ipa

Indian pale ale är en ljus öl som kommer från England. Namnet stammar från grunden bakom hur denna slags bryggd uppstod. 175 år sedan behövde engelsmännen en ny bryggningsmetod som skulle tillåta dem att dricka ölen även efter en lång färd. Därför ökade man alkoholhalten till 5% och uppåt och även mängden humle. Detta resulterade i en konserverande effekt som kunde bevara ölen under halvårsresan mellan England och Indien. Där är även andra versioner av denna populära öl så som APA (American Pale Ale). IPA och APA passar perfekt med lite kryddig eller fettig mat då syrligheten skär igenom detta.

Mörk ale

Mörk ale på litar sig på malten istället för humle för att få fram smak. Detta ger en söt och fyllig smak, sällan bitter. Den mörka ölen kan variera från karamell till mörk brun i tonen, de två huvudsakliga underkategorierna är brown ales och mild. Brown ales är ofta i flaska och har en nötig karamell smak. Sen så är där mild, detta är en mörk öl med låg alkoholhalt som serveras på fat som var särskilt populär i England under sextiotalet. Mörk ale passar bra med ost, rött kött och svamp, fylliga rätter.

Veteöl

Veteöl är öl bryggt på en stor del vetemalt. De är särskilt populära i Sydtyskland där de serverar två huvudsakliga variationer. Weissbier bryggs på ända upp till 50–70% vetemalt och speciell jäst och har därför undertoner av banan och kryddnejlika. Vitöl eller witbier är huvudsakligen bryggd i Belgien och Nederländerna och kryddas med växter så som koriander och apelsin. Namnet kommer från att ölen ser grumlig och vit ut när den är kall. Veteöl är generellt en brygg metod som dog ut under andra världskriget men blev återupplivad på 60-talet. Drick veteöl med kryddig och stark mat för att dämpa effekten.

Lager

Lager är den mest druckna ölen i världen. Den är fräsch och lite lätt söt i smaken med fluffigt skum. Färgen på ölen går från ljus till gyllene med milda smaker av humle och malt. Detta är den lättaste ölen att dricka på grund av dess milda smaker och lätta känsla i magen. Drick från flaska, burk eller fat till mat så som pizza, korv, friterad fisk eller rostat fläsk.

Pilsner

Pilsner är den mest klassiska lagern som dateras tillbaka till 1840 talet i dagens Tjeckien. Här i Plzen så bryggdes des första Pilsner Urquell som du även kan njuta av idag runt hela världen. Pilsner idag är en ljus till gyllene öl med en alkoholhalt på 4,5–5%. Pilsnern innehåller mer humle än de flesta lager och kan variera i smak beroende på vart i Europa den är bryggd. Njut av denna öl i ett högt smalt glas till skaldjur, tandoori rätter och söta efterrätter.