Tälta: Tips för nybörjare

Ha koll på utrustningen

Se till att du vet hur din utrustning fungerar, det finns få saker så irriterande som att vandra ut i vildmarken och sedan inte veta hur man startar en el eller liknande. Kolla på Youtube för att lära där hur man startar eld med den utrustningen du tar med. Läs instruktionerna till hur tältet sätts upp och få koll på hur din matlagningsutrustning fungerar. Men ännu viktigare är att öva. Det hjälper inte att läsa manualen om man inte övar också. Sätt upp tältet i vardagsrummet eller på parkeringen för att försäkra dig om att du har koll.

Gör en lista

Skriv en lista på det som är i packningen, det viktigaste överst. Detta är hjälpsamt för att vara säker på att du har fått med allt. Det kan också vara hjälpsamt under vandringen att kolla när du packar samman lägret för att kolla att där inte är något som ligger bortglömt i gräset. Viktiga saker som borde vara på listan inkluderar: karta/GPS, vatten, kniv, solkräm, myggspray, förstahjälpen kit, tändare, ficklampa och mycket mer.

Kläder (och utrustning) för väder

Hur det än ser ut på väderutsikten är det alltid nödvändigt att packa ett extra lager kläder. Detta lagret kan vara ett bra underställ som får plats under de andra kläderna i packningen. Detta är för att du aldrig kan veta hur kallt det blir om natten eller dagen, det är bättre att vara förberedd. Likaså bör du alltid packa ett regnställ, särskilt i Sverige, då vädret alltid kan förändras, en dag till en annan. Packa ett lätt sätt regnkläder med luva för att hålla dig torr. Det är slutligen väldigt viktigt att tänka på hur du packar dessa sakerna. Packa dina kläder i plastpåsar för att se till att du alltid har ett tort ombyta även om din packning skulle bli våt.

Förbered spel/saker att göra

Många glömmer att under vandring och tältning så är där mycket dötid. I bilen på väg till ledet, efter tältet står på plats och där är tid att döda eller liknande. Då är det bra att vara förbered med några aktiviteter, för dig ensam eller hela din grupp. Det kan vara så enkelt som en bok, ett däck kort eller liknande. Det är inte så att där inte är tillräckligt att göra under vandringen men det är alltid kul med något förberett.

Planera och förbered maten

Det är alltid praktiskt att ha matpackning med som inte behöver förberedas eller som redan förberett hemifrån. Skär upp grönsaker och kött innan, blanda pannkaksmixen och gör degen till pinnbrödet. Detta underlättar för hur mycket arbete som behöver göras på plats och där med utrustning. Med lättare utrustning så är där kanske plats för något mer i ryggsäcken eller energi till en längre tur på ledet.

Är det första gången ni ska ut och tälta? Håll dig nära ditt hem eller bil så att ni snabbt kan åka hem ifall det uppstår problem. Om ni inte får upp tältet, får start p elden eller glömmer maten så är det inte hela världen. För både nya och rutinerade så är det väldigt viktigt att informera någon som stannar hemma vart turen tar er och vilka vägar ni väljer. Utifall att något skulle ske.