Dofta attraktivt med rätt parfym

Ordet parfym kommer från latinets per fumum, som betyder ’genom rök’. Konsten att göra parfymer uppstod i Mesopotamien och antikens Egypten. Parfymer och parfymerier fanns även i Östasien, där de flesta av deras motsvarigheter är till för rökelse. 

Idag finns tusentals olika parfymer från parfymerier, klädmärken, och kändisar. Hur gör du för att hitta rätt parfym för dig?

Är du sugen på att köpa ny parfym?

Med hundratals olika parfymer på marknaden och ett växande antal för varje år, är det en djungel att hitta rätt parfym.

Dessutom finns ett antal olika begrepp, såsom olfaktiva familjer, doftgrupper, koncentrationer, och noter. Vad är egentligen skillnaden mellan en EdP och en EdC? Hur gör du för att hitta rätt? Självklart kommer vi reda ut allt så att du också hittar den parfym som gör att du doftar så attraktivt som möjligt.

Blommigt eller friskt?

Olfaktiva familjer är en uppdelning av olika doftkategorier. Många dofter uppvisar drag av olika familjer. Du kan läsa mer nedan för att få en överblick över de olika traditionella dofttyperna, samt vilka parfymer som tillhör de olika kategorierna!

Traditionell olfaktiv klassifikation

Blomdofter 

Blomdofter är en av de största doftfamiljerna. Blomdofterna kan vara lätta som Cacharels Anis Anis, tunga som Diors Poison, eller ”pudriga”, som Creeds Jasmin Impératrice Eugenie från 1870.

Ambradofter

Ambradofter eller orientaliska dofter är en stor grupp parfymer som består av dofter av vanilj, animaliska aromer, kryddor, blommor och trä. Här kan du hitta till exempel Cartiers Must, Calvin Kleins Obsession, och Laura Biagiottis Roma. Kryddiga orientaler är en stor undergrupp, med 1970-talsparfymen Opium (Yves Saint-Laurent) i främsta rummet.

Trädofter

Trädofter eller boisés domineras av träaromer, vanligen sandelträ och cederträ. Bland dessa finns Chanels Bois des Îles, liksom herrparfymerna Chanels Egoiste, och Diors Fahrenheit. 

Läder

Läder är en doftfamilj som består av doften av honung, tobak, trä och tjära i dess mellan- eller basnoter, och har en doft som påminner om läder. Chanels Cuir de Russie från 1930-talet är en typisk och klassisk läderdoft, och Carons Tabac Blond.

Chypre

Chypre, vilket betyder Cypern på franska, är en familj dofter som bygger på en sammansättning av bergamott, ekmossa, patchouli och labdanum. 

Fougère

Fougère är dofter som bygger på en bas av lavendel, kumarin, och ekmossa. Dofttypen är uppkallad efter Houbigants parfym Fougère Royale. Många herrparfymer tillhör denna grupp, som klassiska English Lavender (Atkinson), Old Spice (Shulton) och Guerlains Jicky.

Aldehydiska dofter

Den mest berömda av aldehydparfymerna är Chanel N° 5. Det var även den första aldehydparfymen på marknaden. 

Kryddiga dofter

Kryddiga dofter är undergrupper till flera olfaktiva familjer. Du känner igen dem av de framträdande noterna av kanel, muskot, peppar och kardemumma. 

Aromatiska dofter 

Aromatiska dofter är en term som ibland används för att beteckna, som undergrupper, de parfymer som har inslag av örtkryddor som timjan, salvia, rosmarin, och mynta.

Ozondofter, marin- eller havsdofter

Ozondofter, marin- eller havsdofter är den yngsta gruppen parfymer som lanserades med Christian Diors Dune 1991. Ibland kallas denna grupp ”vattendofter”. Du kan hitta till exempel Davidoffs herrparfym Cool water i denna kategori.

Gå in på sephora.se för att hitta rätt parfym för just dig.