Gasol i husbilen gör underverk för bekvämligheten men det följer med många val när det kommer till förberedelse och säkerhet.
Val av gasoltub
Valet av gasoltub hänger på hur och när du kommer använda den.
En person som bor heltid i sin van kommer använda betydligt mer gas och vatten än någon som bara reser med husbilen på sommaren
Gasoltuber delas in i aluminiumflaskor, stålflaskor och kompositflaskor. Det vanligaste är dock stålflaskor (P), det efterföljande numret står för kapaciteten.
P11 = 11 kilos kapacitet.
Fördelen med stålflaskor är att den klarar låga temperaturer men nackdelen är just tyngden.
Aluminiumflaskor fungerar i princip på samma sätt som en stålflaska men är lättare. Slutligen är kompositflaskan lättast av dem tre men förlorar dess prestanda i kyla vilket är en anledning till varför den väljs bort av många husbilsägare.
Köra utomlands?
I husvagnar och husbilar kan gasoltuber användas för matlagning, uppvärmning och för att driva kylskåpet.
Om du tänkt köra mycket i utlandet bör du veta vilken gastyp du ska välja. LPG-flaskor kan vara ett bra val eftersom Liquefied Petroleum Gas förekommer mycket utomlands. Till skillnad från Sverige, där renheten är ungefär 95% är det i utlandet ofta en blandning mellan butan och propan vilken håller lägre kvalitet. En sådan blandning bör egentligen filtreras innan det når systemet.
Om du ska färdas utomlands är påfyllningsadaptrar särskilt viktiga att inte glömma. P och PA-flaskor är inte alls lika förekommande utomlands som hemma i Sverige. Förbered sådant innan avfärd. Att byta ut sin tomma P/PA-tub mot en fylld ny är inte heller en självklarhet när man reser utanför Sverige. Så planering är A och O här. Kom också ihåg att gasol får hålla ett maximalt tryck på 20 bar.
På en del bensinstationer och färjor råder det förbud att medföra öppen eld och därför måste utrustning som drivs på gasol stängas av. För att vara helt säker kan du stänga av huvudventilen till husbilens gasolanläggning.
Placering av gasol
Något som är viktigt att veta är att gasol är nästan dubbelt så tungt som luft. Gasen kan därför samlas och förvaras den på låga punkter kan koncentrationen bli så hög att flaskan antänds. Utrusta din husbil därför med gasvarnare och brandvarnare så du har tid att agera innan en full brand bryter ut.
Gasolvarnaren ska placeras så lågt ner på golvnivå som möjligt på grund av gasens vikt och gärna vid socklar i eller nära köket. Varnaren detekterar kolmonoxid, som är livsfarligt då den är luktfri och har en sövande effekt.
Det är också viktigt att placera gasolflaskor så dem enbart är åtkomliga från husbilens utsida samt positionera den rätt för att undvika läckage och eventuellt koldioxidförgiftning.
Vid läckage är det viktigt att stänga av motorn för att inte skapa gnistor. Vädra ordentligt och se till att gasen vädrats helt innan ni går in i fordonet igen. Använd ingen utrustning förrän ni vet orsaken och åtgärdat det.
Läs mer om gasolanvändning inom industrisektorn här.